(2в1) Чийзкейк с маскарпоне и сладко от горски плодове и мини чийзкейк с малини и черна боровинка в чаша (без печене)

Чийзкейк с маскарпоне, сладко от горски плодове, малини и черна боровинка, десерт, сладко

Без малко да пропусна да си публикувам една от любимите ни рецепти вкъщи за чийзкейк с маскарпоне и сладко от горски плодове без печене.

Ето я и нея, идеална за края на летните горещини. И като бонус ще я представя в два варианта – торта и чийзкрем с малини и черна боровинка в чаша.

Чийзкейк с маскарпоне, сладко от горски плодове, малини и черна боровинка, десерт, сладко

Много на кантар е кой от вариантите по ни се услажда – с или без печене – но без съмнение чийзкейкът е едно от любимите сладки изкушения в моя дом.

Вече достатъчно познат в България, популярният американски десерт – чийзкейк (от англ. “Cheesecake” – торта/сладкиш със сирене) има много варианти. Двете основни групи са печени и без печене. Но основното при всички е наличието на сладко-сиреновия вкус. И логично, през лятото по-актуален е този без печене.

Ето и необходимите продукти:

За крема:
¾ опаковка маскарпоне от 500 гр. (или българско ‘крема’ сирене)
¾ опаковка заквасена сметана от 200 гр. (много заведения опропастяват този уникален десерт с бита сметана)
¼ кофичка кисело мляко от 400 гр. (поне 3.6 %,)
3-4 с.л. кафява захар
1 ванилийка
½ пакетче желатин
4-5 с.л. компот от праскови

За блата:
½ пакет обикновени бисквити
Масло за намазване

За топинг:
За големия чийзкейк: сладко от горски плодове
За мини чийзкейка: пресни малини и черни боровинки, 1 с.л. захар, ½ пакетче желатин, 4 с.л. компот от кайсии

Чийзкейк с маскарпоне, сладко от горски плодове, малини и черна боровинка, десерт, сладко

Начин на приготвяне:

  1. Във форма за печене с ринг, d=17см. , намазвам с масло дъното на формата. Изсипвам отгоре натрошените бисквити и притискам хубаво. Успоредно с това, в 3 високи чашки слагам по 1 с.л. от натрошените бисквити.
  2. В малко джезве слагам пакетчето с желатин (цялото, тъй като после ще разделя сместа на двете необходими места) и го заливам с 8-9 с.л. сок от компот от праскови – не знам защо, но именно с този аромат кремът става неповторим.
  3. В голяма купа разбивам маскарпонето, сметаната, захарта, ванилийката и киселото мляко. Слагам киселото мляко накрая, за да не прекаля с него и да не стане много течна консистенцията (все пак – именно млякото е най-воднистият компонент от крема).
  4. В малка купа разбърквам 1 ч.ч. пресни малини и 1 ч.ч. черни боровинки и 1 с.л. кафява захар.
  5. Разтварям желатина на водна баня и добавям ½ от него в крема с маскарпонето. Разбърквам бързо и хубаво. Изсипвам ¾ от крема във формата за печене и слагам да се охлажда в хладилника за поне 4-5 часа. ¼ от крема разпределям в чашките.
  6. Останалата ½ смес със желатина изсипвам при пресните плодове със захарта и обърквам хубаво. Разпределям сместа с пресните малини и боровинки в чашките, като ги пълня до горе. Слагам и тях в хладилника да се охладят.
  7. След като големият чийзкейк се е охладил, намазвам отгоре със сладко от горки плодове. Признавам, че ако щях да си го ям лично и само аз – и тук щях да сложа топинг с пресните плодове, но вкусове всякакви – и на моя (текущо) гостенин (иначе съжител), в чиято чест правя десерта, семчиците от пресните дарове му идват малко в повече .

Чийзкейк с маскарпоне, сладко от горски плодове, малини и черна боровинка, десерт, сладко

И voilà – имаме не един, а ДВА летни десерта: единият – класически, по-сладък, по кремозен, а другият – по лек, по плодов и още по-освежаващ мини чийзкейк.

Насладете се със здраве!

Чийзкейк с маскарпоне, сладко от горски плодове, малини и черна боровинка, десерт, сладко

(Visited 10,285 times, 1 visits today)
Tagged with: , , , , , , ,
2 comments on “(2в1) Чийзкейк с маскарпоне и сладко от горски плодове и мини чийзкейк с малини и черна боровинка в чаша (без печене)
  1. понеже съм го опитвала, когато ти още беше повече ‘съжителка’, отколкото ‘текуща’ гостенка, започвам да се замислям дали да не вляза във втората роля, дори след опашката на лятото 🙂 (хем семките не ме дразнят 😉 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*